CryEngine Mantığı

Çoğu arkadaş CryEngine'a kafa yoruyor fakat ben bir şey anlamadım diyor. CryEngine'ı bir sınıflandırma yaparsak yeni gelenlerin daha anlıyacağı bir yapı ortaya koyabiliriz.Şuan aklıma ilk gelenleri yazıyorum, dahada gelirse eklerim sonradan. Sizinde ekletmek istediğiniz yer varsa söyleyebilirsiniz.

Önce şunu söylemeliyim ben bunda bir oyun yapacağım mantığı ile gelmeyin ters tepki alırsınız, biraz bir şey öğreneyimde kendimi geliştiriyim. Mantığı ile başarılı olamayan kimse yokdur

Şimdi CryEngine deyince aklımıza gelecek önemli kavramlar. Bunların hepsi tamamlanarak basit bir oyun yapılabilir.

Oyunun Senaryosu Hazırlandıktan sonra,

1.Level ve Level dizaynı. Level harita dersek, level dizaynı malum haritayı dizayn etmek veya tasarlamak diyebiliriz.

Bunun içinde Texture,Terrain,,Level Elements gibi kavramları içerir.

Terrain arazidir. Araziyi eğimli yaparız,dağ yaparız,yükseltiriz,alçaltırız. Araziyi düşünürken ağaç veya orman düşünmeyin, beyaz eğimli,kavisli bir yapı olarak düşünün kafanızda oyle tasarlayın. Haritanın temeli olarak düşünün. Haritanın arazisini Modify Terrainden düzenleriz.


Texture, doku anlamına gelir. Tüm objeler,nesneler,maddeler,arazi belli bir dokuya sahiptir. Dokunun gerçekci olması, basit bir modeli bile öne çıkarabilir. Ayrıca arazimize gerçekci bir doku katarak üst seviye bir harita tasarlayabiliriz.

Level Elementleri, o haritada bulunan herşeydir. Genellersek Objelerin Toplamıdır. İlk Önce Terrain Tasarladıktan sonra hikayenize göre, mekana göre yere doku hazırlayın çimense yeşil, toprak vb. en sondada 3D işine yani ağaç yerleştirmeleri,obje yerleştirmelerine geçin. Bu aradada haritalarınızın istatistiklerine bakın aşırı triangles optimizasyon sorunudur. Burayı tasarlamanız bir harita maximum 1 hafta sürer.

Asset Creation, Asset'e varlık,madde dersek Creation'a oulşturma/yaratmak dersek, oyunu canlandıran yer bura olur. Burada kullanacağımız yazılımlar 3DS Max, Maya , Photosop vs.
Oyunla çataşacağımız onemli yerlerden biri Modelleme, Karakterler, Dokulaştırma, Materyaller,Animasyon(Hareket),Müzikler ve Diyalogların bulunduğu sistemdir.
Oyun yapımının yusuf yusuf attığı yerdir bana göre. Bura CryEngine ile oyun yapımının 2. Ve En Önemli Adımıdır.
Buraya ayrıntıya girersek çıkamayız fakat buraya Oyunun Genel Dizaynı Diyebiliriz.
Burada Modelleme bilen animator arkadaslar alın,takım olusturun bura tek bir insanın bitirebileceği bir iş değildir.

3. Adım AI, açarsak Aırtifical Intelligence yani yapay zeka demekdir. Bİr single oyunun temeli yapay zekadır.
Malum bir karakter modeli var ve yürüme animasyonu hazır. Diyelim ki Oyundaki senaryoda A noktasından B noktasına veya mekanına gideceğiniz geçiyorsa bu iş yapay zekaya dayanır.
Yapay zeka fonksiyonlarını kullanarak o kişinin Adan Bye gidişi çizilir ve oyun başladığında belirlediğiniz doğrultuda gider.
Bir tek bunla kalmıyor bir diğer örnek ise bir düşman var diyelim onun size saldırılması için belli bir alana girmeniz gerekir,diyelim ona 25 metre girdin o sana 25 metre alanda saldırır.
Yapay zekadır, senin kadar zekalı değildir o ne ekersen o nu verir. Tabi ben çok yuvarlak anlatıyorum bunun içine girersek sayfalarca yazmak zorundayız açıkcası onu yazmaya üşeniyorum.
Belli bir anahtar veriyorum, devamını siz getirin diye.

4. Adım opsiyoneldir, Track Viewdir. Track View sinemacıların editörüdür. Grafiğin depreştiği alandır. A'yı , A++ yapan yerdir. CryEngine'da etkileşim dizi yapılan yerdir.
Hani oyunda bazen sinematik gibi bir anda karakter kendisi hareket ediyor olaylar gelişiyor sonra bize geliyor ve bölüm başlıyor ya işte o trakcivewle yapılıyor.
TrackView bir tek bununla sınırlı kalmıyor bununla film bile çekebiliriz. Sinemacıların mekanı bura, CryEngine nin gizli gücüdür.
Burada master yapan kişi sayısı azdır. Aşşağıdaki videoda Track View gücünü kullanarak kısa bir film var. Bunu öğrenmeye çalıştığım fakat çok zorlandığım bir yerdir(aslında basitde çok üşeniyorum). Keyiflidir.Grafiğin artığı yerdir. İyi Seyirler

LİNK : https://www.youtube.com/watch?v=4No43o7zkDQ

Her neyse şimdiki anlatacağım şey öğrenilmesi gereken bir şeydir. Bunu bilen biri programlama ile daha az uğraşır

Bu olay FlowGraph'dır. Hani iki kutucuğun veya daha fazla birbirine bağlandığı saçma sapan bir şey işte o Görsel Scriptleme teknolojisidir. Aynı yaptıklarını programlama ile yapabilirsin fakat bunla işin daha çok kolaylaşır.
Yapabileceğinin sınırı var tabiki ama yelpazesi programlama kadar geniş sayılır (desek yalan olabilir). XML Teknolojisini Kullanır.
Diyelim oyuna can barınızın gösterilmesini istiyorsunuz bunu ya programlıyacaksınız ya da flow graph ile yapacaksınız.
Bilimsel açıklamasına gelirsek BİR YADA BİRDEN FAZLA BİR MODULUN(VEYA NODE'UN) ARASINDA INPUT YA DA OUTPUT ÇIKIŞLARINI BAĞLAYARAK (LİNKLER İLE) FONKSİYONLARIN CANLANDIRILMASIDIR.
Bununda Referans Listesi var C++'daki gibi. Bunun fazla öğrenilecek yanı yok mantığı bilindikten sonra tın gelir tıpkı Geometri soruları gibi gördükten sonra iş biter.
Share on Google Plus

About Life

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder