Görsel Şifreleme

Görsel Şifreleme

Özel şifreleme yöntemi olup görüntü parçaları uygun anahtar şeklinde kullanıldığında insanın görmesi ile çözümlenebilen bir şifrelemedir. Görsel şifrelemede 2 katman bilgisi kullanılır.

Görüntülerin birisinde rastgele piksel karşılığı seçimler yapılırken, diğerinde ise bunlara bağlı olarak oluşturulan gizli bilgiler yer almaktadır.

Gelelim yöntemi anlamaya ve uygulamaya;

Önce görüntünün her bir pikseli çift sayı içeren bloklara parçalanır.




Daha sonra piksel değerine göre tablodan yararlanılarak rastgele seçimler gerçekleştirilir ve beraberinde anahtar görüntü için kurala uygun(**) seçimlerle anahtar görüntü oluşturulur.

Tablo;



** Beyaz pikseller için katmanlardaki bilgiler tekrarlanmakta, siyahta ise katmandaki bilgiler birbirinin tersi olmaktadır. Bir örnek vermek gerekirse;



Burada pikselin büyüdüğünü farketmişsinizdir.

Özetlemek gerekirse elimizde 2 görüntü oluşuyor. Baktığımızda hiçbir anlam ifade etmeyen noktalar kümesi fakat referanse edildiği noktaları bir araya getirdiğimiz zaman anlamlı görüntüyü elde etmiş buluyoruz.

Ayrıca herbir piksel 4 bloğa ayrıldığı gibi dikdörtgen, dairesel, renkli durumlarda da yapılabilir.

Örnek yapılmış bir görüntü;
(c) ve (f) rastgele görüntü ve anahtar görüntüyü ifade ediyor.


* Bununla birlikte farklı şifreleme yöntemleriyle(Steganografi vs) birleştirilerek şifrelemeye daha çok katman kazandırarak çözümü zorlaştırmak mümkün.
Share on Google Plus

About Life

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder